Regio Twente draagt Arboretum Poort Bulten over aan Natuurmonumenten

Regio Twente heeft het eigendom en beheer van Arboretum Poort Bulten in De Lutte vandaag overgedragen aan Natuurmonumenten. Hans van Agteren, voorzitter portefeuillehouders overleg Vrijetijdseconomie Regio Twente en directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten ondertekenden de overeenkomst tijdens een feestelijke bijeenkomst in het arboretum.

Natuurmonumenten is trots dat zij deze waardevolle locatie vanaf nu mag beheren. En enthousiast over de mogelijkheid om samen te werken met de vele vrijwilligers en gastheer te zijn voor de ruim 100.000 bezoekers die Poort Bulten jaarlijks trekt.

Etalage

“Poort Bulten is een prachtige etalage van de planten die voorkomen in de rijke natuur van Twente, aangevuld met een fascinerende collectie van wel duizend uitheemse boomsoorten. Daarom is het voor Natuurmonumenten een geweldige locatie om mensen meer over de natuur te vertellen”, zegt Jaap in ’t Veld, beheerder van de Twentse natuurgebieden van Natuurmonumenten glunderend. Hij verheugt zich op de samenwerking met de vrijwilligers en verenigingen die aan Poort Bulten zijn verbonden en er activiteiten ontplooien.

Overgang

Reden voor de overdracht is het feit dat de provincie Overijssel twee jaar geleden de jaarlijkse subsidie aan Regio Twente voor het onderhoud en beheer van de parken stopzette. Regio Twente en de huidige collectiebeheerder geven Natuurmonumenten in ieder geval de eerste drie jaar nog advies en ondersteuning. Voorlopig blijft er veel het zelfde in het arboretum. Medewerkers van de sociale werkvoorziening ‘Werken In Losser’ blijven het dagelijkse beheer uitvoeren, dat is gericht op het behoud van de soortenrijkdom. Ook de al geplande publieksactiviteiten gaan gewoon door.

Nieuwe Ideeën

Naar verwachting opent in de herfst het nieuwe theehuis zijn deuren. Daarin komt ook ruimte voor informatie van Natuurmonumenten en andere organisaties die zich richten op natuur, recreatie en educatie. Jaap in ’t Veld: “Geleidelijk aan willen we meer mensen aan het arboretum verbinden, misschien in de vorm van een club Vrienden van Poort Bulten. Verder gaan we inventariseren welke nieuwe ideeën er leven voor de toekomst, bijvoorbeeld voor de activiteiten. We zetten er samen met de vrijwilligers de schouders onder.”

overdracht ArboretumPoortBulten20160425