Vergunninghouders in Twente versneld aan het werk

In Twente start een pilot om 25 vergunninghouders in Twentse asielzoekerscentra versneld aan het werk te helpen.
‘We willen mensen met een verblijfsvergunning die nu nog in een Twents asielzoekerscentrum zitten en in de toekomst in een Twentse gemeente komen wonen, koppelen aan Twentse werkgevers die op zoek zijn naar mensen voor krapteberoepen. Dit kan van alles zijn: van zelfstandige koks of callcentrum-medewerkers tot wiskunde docenten’, aldus Joop Hassink, portefeuillehouder Onderwijs en werk van de bestuurlijke regietafel opvang vluchtelingen Twente.

Er zitten ongeveer 750 mensen met een verblijfsvergunning in een asielzoekerscentrum in Twente. Een deel van deze vergunninghouders is gekoppeld aan een Twentse gemeente waar ze komen te wonen. Zodra zij in een gemeente gehuisvest zijn, komen deze mensen op de arbeidsmarkt.
Hassink: ‘Hoe langer ze moeten wachten op een baan, des te groter de afstand tot de arbeidsmarkt. Wij willen door deze pilot de vergunninghouders sneller aan het werk krijgen. Sterker nog: we willen ze aan het werk hebben voordat ze in een Twentse gemeente komen wonen. Op deze manier zal de integratie ook beter lopen.’

Het is de bedoeling dat 25 vergunninghouders meedoen aan de pilot. Het doel is dat er minimaal tien aan het werk zijn aan het eind van 2016. Er wordt specifiek gekeken naar krapteberoepen: banen waarvoor moeilijk passend opgeleide mensen te vinden zijn.

De vergunninghouders worden begeleid door een Individuele Traject Begeleider (ITB-er). Dit gebeurt volgens de systematiek van het ‘1000-jongerenplan’. De deelnemers van de pilot werken er samen met de ITB-er naar toe dat ze een baan krijgen en vasthouden. Dit gebeurt op een integrale manier: de deelnemers krijgen begeleiding naar een baan, maar de ITB-er helpt ze ook op het gebied van bijvoorbeeld wonen, opbouwen van een sociaal netwerk en vrijetijdsbesteding. Daarnaast heeft de ITB-er contacten met de werkgever op de werkvloer en/of het opleidingsinstituut.

Samenwerken

Bij de Twentse pilot werken Twentse asielzoekerscentra, Werkplein Twente, het bedrijfsleven,
de 14 Twentse gemeenten, het COA, het ROC van Twente en Saxion Hogeschool samen. De Universiteit Twente monitort het project waardoor de resultaten van de pilot onderbouwd in beeld komen.

Bestuurlijke regietafel opvang vluchtelingen Twente

De pilot is een initiatief van de bestuurlijke regietafel opvang vluchtelingen Twente. De regietafel is het aanspreekpunt voor alle vormen van vluchtelingenopvang in Twente en beheert de hele vluchtelingenketen: crisisnoodopvang, noodopvang, asiel (AZC en AVO), en huisvesting, integratie, onderwijs en werk vergunninghouders (incl. AMV). De regietafel is het aanspreekpunt voor het COA in Twente.

Werkgevers die een werkplek voor een vergunninghouder hebben, kunnen contact opnemen met mevrouw Monique Engelbertink, projectleider (e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )