Neelie Kroes brengt laatste bezoek aan Twente als start-up ambassadeur StartupDelta

“Kennispark is de bescheidenheid voorbij en maakt in Nederland een verschil in het versnellen van innovatie”, aldus Neelie Kroes tijdens haar laatste bezoek aan Twente in haar functie als start-up ambassadeur van StartupDelta.

In een golfkar legde ze een roadtrip af over het Kennispark, waar zij in gesprek ging met een aantal succesvolle start-ups uit Twente. De roadtrip eindigde op het stationsplein Enschede Kennispark waar, naast studenten en bedrijven uit de regio ook burgemeester Onno van Veldhuizen, Victor van der Chijs Voorzitter College van Bestuur Universiteit Twente en Kees Eijkel directeur Kennispark Twente aanwezig waren.

StartupDelta

De afgelopen jaren heeft Neelie Kroes zich ingezet om Nederland op de kaart te zetten als de Europese vestigingsplaats voor start-ups. StartupDelta is ingesteld om verder te gaan onder de naam StartupDelta2020 met Prins Constantijn van Oranje aan het roer. Kennispark Twente is trots om de komende 4,5 jaar samen te werken. “Start-ups dragen bij aan de economie van de toekomst. Door de samenwerking met StartupDelta zullen mensen zich meer bewust worden van het belang van jonge bedrijven”, aldus Kees Eijkel, directeur Kennispark Twente.

Roadtrip over het Kennispark

In een golfkar trok Neelie Kroes door Kennispark Twente. Ze bracht een bezoek aan onder andere Demcon en een greep uit de succesvolle start-ups op het Kennispark: Ipsum Energy, Athom, 4Silence, Clearflight Solutions en TriboForm Engineering. De start-ups presenteerden hun technologische innovaties en bespraken de uitdagingen voor de toekomst. “Onze volgende stap is om van een start-up een scale-up te worden”, aldus Jan Harmen Wiebenga van Triboform Engineering. “De uitdaging is het zoeken van de samenwerking met grote corporates”.

Ondernemerschap in Studielink

In de Bastille overhandigde de Student Union de eerste resultaten van het aantal ondernemende studenten in Twente aan Neelie Kroes. Tegenwoordig worden studenten bij inschrijving in Studielink aan Universiteit Twente en Saxion gevraagd of ze van plan zijn een bedrijf te beginnen. Dit om een volledig inzicht te krijgen in de ondernemendheid van de studentenpopulatie in Twente. De resultaten tonen aan dat meer dan de helft van de studenten aan Universiteit Twente en Saxion overweegt een bedrijf te starten. “Dit laat zien dat de basishouding in Twente ondernemend is”, aldus Victor van der Chijs, Voorzitter College van Bestuur Universiteit Twente. Eén van de resultaten waarmee de titel ‘De meest ondernemende universiteit van Nederland’ wordt waargemaakt.

Jazzlunch

De roadtrip eindigde bij de jaarlijkse jazzlunch, georganiseerd door Kennispark Twente, waar Neelie Kroes het podium betrad. “Je moet durven falen om grote stappen te kunnen zetten, er ligt een fascinerende toekomst voor Twente”, aldus Neelie Kroes. Prins Constantijn van Oranje zal het stokje van haar overnemen als start-up ambassadeur van StartupDelta2020.