ZieZo Afval scheiden doe je zo

De veertien Twentse gemeenten streven gezamenlijk naar een circulaire economie waarin waardevolle grondstoffen worden omgezet tot nieuwe producten. Als stip op de horizon lonkt een ‘Afvalloos Twente in 2030’.
Met de ingebruikname vandaag van een ‘Afvalbabbelbox’ starten verschillende wethouders de gezamenlijke campagne ‘ZieZo, afval scheiden doe je zo!

 

Afvalloos Twente

Doel is om te laten zien dat afval scheiden niet moeilijk is: ZieZo, afval scheiden doe je zo! Maar hoe doe je dat dan? Hiervoor wordt met name gebruik gemaakt van ervaringen en tips van inwoners in korte filmpjes. Deze zijn te vinden op de website www.afvalloostwente.nl. Ook is hier terug te vinden wat er met het afval gebeurt nadat het gescheiden is. Er leeft namelijk nog steeds bij heel veel mensen het idee dat het afval uiteindelijk toch allemaal op één grote hoop terecht komt en in de verbrandingsoven verdwijnt. Via de facebookpagina ZieZo afvalscheiden worden inwoners uitgenodigd om zelf hun tips en ervaringen te delen.

De door de wethouders vandaag in gebruik genomen ‘Afvalbabbelbox’ zal de komende maanden door verschillende gemeenten bij afvalevenementen worden ingezet. De Afvalbabbelbox praat, geeft tips en stelt vragen waarop de gebruiker antwoord kan geven.
Voor wie liever lekker thuis vanaf de bank tips wil ontvangen kan tot en met 7 december elke woensdagavond kijken naar het programma ‘Het Groene Oosten’ op TV Oost. Hier geeft afvalcoach Gerrit tips over afval scheiden, afval loos inkopen, hergebruik et cetera.

Maximaal 50 kilo restafval per inwoner per jaar

Doel van de Twentse gemeenten is om inwoners zoveel mogelijk afval te laten scheiden en hergebruiken zodat er uiteindelijk nog sprake is van slechts 50 kilo huishoudelijk restafval per inwoner per jaar.
Dit lijkt voor veel huishoudens misschien een utopie, maar uit verschillende maatregelen die de gemeenten de afgelopen jaren al hebben genomen en door bijvoorbeeld acties als 100 gezinnen, 100 dagen, 100 procent afvalvrij (door o.a. ROVA en Twente Milieu georganiseerd), blijkt het een realistisch doel.

20161027fotoZieZo kl