Onderhoud fietspaden zonder bestrijdingsmiddelen

Regio Twente heeft met de aanschaf van twee schoffelmachines een nieuwe manier gevonden om de fietspaden in Twente onkruidvrij te maken. Omdat per 31 maart van dit jaar het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen is verboden, moest Regio Twente op zoek naar een alternatief.

 

Regio Twente is verantwoordelijk voor het onderhoud van de recreatieve fietspaden binnen de 14 Twentse gemeenten. Daarbij gaat het om ongeveer 400 km fietspad, die beheerd en onkruidvrij gehouden moet worden. René Nollen, coördinator fietspaden, vertelt dat ze verschillende methodes hebben getest. “We hebben van alles geprobeerd, bijvoorbeeld branden, hete lucht en heet water, maar elke methode zou tot een enorme kostenstijging en vermindering van het onderhoudsniveau leiden.” Bovendien bleken al deze methodes sterk belastend voor het milieu.

Voordelen

Het antwoord werd gevonden in Duitsland en Frankrijk. “We hebben twee schoffelmachines over laten komen om te testen. We waren meteen enthousiast en hebben beide machines aangeschaft.” Nollen vervolgt: “Deze machines hebben een aantal voordelen; ze worden getrokken of geduwd door onze eigen tractoren, we hebben geen extra brandstof nodig om bijvoorbeeld water te verwarmen. Bovendien ligt de werksnelheid aanzienlijk hoger dan de andere methodes die we hebben getest.” De eerste paden zijn inmiddels, tot volle tevredenheid van de gebruikers, opgeknapt.