Innovatiefonds Twente draagt bij aan digitale veiligheid

Door een groep Nederlandse investeerders is 8 miljoen euro bijeengebracht in het nieuwe Security of Things Fund. Een fonds dat gericht is op jonge en snelgroeiende bedrijven binnen het domein van de Cyber Security. Het Security of Things Fund is het eerste investeringsfonds in Nederland dat zich exclusief richt op dit steeds relevantere thema.

Het thema digitale veiligheid is afgelopen kwartalen steeds belangrijker geworden voor bedrijven, overheid en de politiek. Niet in de laatste plaats door het sterk groeiend aantal security incidenten. Nederland is, onder meer met één van de belangrijkste internetknooppunten binnen haar nationale grenzen en als voorloper op internationaal betalingsverkeer, zeer gebaat bij digitale veiligheid. Veel Hogescholen en Technische Universiteiten bieden inmiddels opleidingen aan op het gebied van Cyber Security.

Security communities

Rond het fonds is een netwerk van investeerders, bekende ondernemers, hoogleraren en experts uit de Cyber Security industrie in Nederland gecreëerd. Dit netwerk en fonds sluiten goed aan bij de bestaande security communities, zoals The Hague Security Delta (HSD), Twente Safety & Security en de clusters in Tilburg en Eindhoven. Security of Things Fund ondersteunt het groeiend aantal Cyber Security starters en stimuleert daarmee ondernemerschap in deze specifieke sector.

Twentse bijdrage

Het fonds is een initiatief van Value Creation Capital en betrokken investeerders zijn Reggeborgh, Stichting HEID (Gemeente Den Haag) en participatiemaatschappij PPM Oost als fondsbeheerder van Innovatiefonds Twente. Daarnaast nemen een aantal ondernemers uit bekende IT (Security) bedrijven deel en is er een samenwerking met KPN Ventures. Het verzamelde kapitaal van €8 miljoen is bedoeld voor investeringen in de bandbreedte van €500.000 tot €1 miljoen per bedrijf. Op die manier kan een portefeuille met acht à twaalf participaties worden opgebouwd.