Twentse app maakt de wereld rookvrij

Het gaat goed met niet-rokend Nederland. Het percentage van rokende Nederlanders daalt al enkele jaren en lag in 2014 op 23%. Toch is er nog geen reden tot opgelucht ademhalen, want met de gezondheid van mensen die roken is het slecht gesteld. Circa 90% van alle nieuwe gevallen van longkanker en chronische obstructieve longziekte (COPD) worden veroorzaakt door roken. De zorgkosten worden jaarlijks geschat op ongeveer 3 miljard euro. Goed nieuws is dat 1 op de 3 rokers probeert te stoppen. Veel van hen maken daarbij gebruik van technologieën zoals apps.

Stopmaatje

Saxion (lectoraat Technology, Health & Care) heeft in samenwerking met Tactus Verslavingszorg, Medisch Spectrum Twente (MST) en de Universiteit Twente (UT) in een grootschalig onderzoek aan meer dan 900 (ex)rokers in de regio Twente gevraagd hoe zij over een Stoppen-met-Roken app denken en of zij bereid zijn bij het stoppen met roken gebruik te maken van een app. Mannelijke en vrouwelijke respondenten tussen de 16 en 79 jaar oud reageerden zeer positief. Op basis van de resultaten blijkt dat de focus op beeld moet liggen en lange stukken tekst vermeden moeten worden. Ook gaat Saxion in overleg met hulpverleners van Tactus en het MST over hoe de gebruiker het beste benaderd kan worden. Sommige gebruikers zullen meer behoefte hebben aan een stok achter de deur functie, terwijl anderen de app zullen zien als middel om te raadplegen hoe het staat met de voortgang van het stopproces.

stopmaatje 500x443

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Chatten, spaardoelen en een dagboekfunctie

Om het gebruik van een stoppen-met-roken-app tot een succes te kunnen maken, zijn er diverse studies geraadpleegd voor de ontwikkeling van de app. Zo biedt Stopmaatje mogelijkheden en suggesties voor steun indien men toch behoefte krijgt aan een sigaret. Deze steun kan gezocht worden in de chat, waar contact opgenomen kan worden met lotgenoten. Ook kan men kiezen om een maatje op te bellen. Daarnaast kun je met Stopmaatje spaardoelen instellen; dit stimuleert om het geld dat bespaard wordt door niet te roken ergens anders aan te besteden. De app biedt ook een dagboekfunctie waarin de moeilijke momenten worden beschreven, die zelfreflectie bieden.

 

Stopmaatje is binnenkort beschikbaar in de appstore! Alvast meer weten? Neem contact op met dr. Somaya Ben Allouch, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-12292901