Innovatiefonds Twente draagt bij aan miljoenen investering Axign

Het Enschedese Axign ontwikkelt en maakt een chip die het geluid uit de draadloze speakers aanzienlijk verbetert. Axign heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld naar een volwaardig bedrijf met een werkend product en zet nu de eerste commerciële stappen. Oost NL investeert vanuit het Innovatiefonds Overijssel en het Innovatiefonds Twente samen met Innovation Industries in Axign. Met de investering kan Axign de productie van haar chip opschalen. Zo kunnen nog meer muziekliefhebbers genieten van hifi-geluid uit intelligente, draadloze speakers.

Innovatiefonds Twente wordt gefinancierd door Regio Twente. Oost NL is fondsmanager. Het fonds Twente richt zich op Twentse MKB-bedrijven, die in de start up-fase verkeren. Zij bevordert daarmee de concurrentiekracht van de regio. In Twente zijn veel ondernemers met zeer innovatieve projecten bezig. Door daarin in een vroeg stadium te investeren krijgen zij de mogelijkheid hun producten te ontwikkelen en te valideren, om deze vervolgens nationaal en internationaal te vermarkten. Voorwaarde is onder meer dat ook andere investeerders geld in het bedrijf steken. Een investering uit het Innovatiefonds Twente is geen subsidie: de financiering wordt verstrekt als lening of aandelenkapitaal. Het geld moet uiteindelijk terugvloeien in het fonds, zodat het opnieuw kan worden geïnvesteerd.


Axign groeit van startup naar scale-up in het Twentse ecosysteem

Axign ontving haar allereerste financiering vanuit de Top-regeling van Novel-T. Om haar eerste prototype te ontwikkelen heeft Axign financiering gekregen vanuit de Proof of Concept (POC) regeling van de Universiteit Twente. Vlak na het ontvangen van deze POC-lening is Innovatiefonds Twente (IFT) in 2015 ingestapt om de verdere ontwikkelstappen te financieren. Pieter Rhemrev, manager business unit Capital bij Oost NL ziet Axign als een voorbeeld hoe een bedrijf kan groeien in het Twentse ecosysteem. “Vanaf het begin zijn we betrokken bij Axign. We hebben altijd het vertrouwen gehad in het bedrijf en de prestatie die de chip kan leveren. Dankzij onze investeringen vanuit het Innovatiefonds Twente in 2015 hebben we het mogelijk gemaakt dat Axign de belangrijke stap kon zetten om de chips te laten produceren. Deze nieuwe investering maakt de verdere massaproductie van de audiocontrole-chip voor streaming audioapparaten mogelijk. Dat zal zich uiten in een uitbreiding van het aantal arbeidsplaatsen bij het bedrijf”, aldus Pieter Rhemrev.


Opschalen organisatie

De afgelopen jaren heeft Axign zich op technologisch gebied sterk ontwikkeld. Jeroen Langevoort, Chief Executive Officer van Axign, stelt: "Streaming audio wordt de toekomstige norm voor het luisteren naar muziek. Wij geloven dat ons product bijdraagt aan deze trend door het leveren van ongekende geluidskwaliteit op (draadloze) speakers. Reacties van consumenten zijn fantastisch wanneer ze muziek luisteren met onze chip. Het varieert van ‘ongelooflijk, open en helder’ tot ‘ik heb nooit zoveel detail gehoord, terwijl ik dit toch heel vaak beluisterd heb’. Met de nieuwe investeringsronde komt de focus te liggen op de verkoop en het opschalen van productie, zodat meer mensen op deze manier muziek kunnen ervaren.” Meerdere grote speaker-producenten bevestigen dat de prestatie die het systeem van Axign kan leveren de nieuwe benchmark in de markt is. De activiteiten rondom R&D, testing, marketing en sales vinden plaats vanuit Enschede. Nard Sintenie, mede-oprichter bij Innovation Industries BV, zegt: "We geloven dat de technologie van Axign de beste audio-ervaring zal brengen tegen lagere kosten voor consumenten. We zijn enthousiast over het gebruik van het hightechnetwerk in Nederland om deze unieke doorbraak mogelijk te maken."