Ontwikkelaar van compacte gezichtsherkenningstechnologie wil wereldwijd doorbreken

Value Creation Capital en Oost NL

Ontwikkelaar van compacte gezichtsherkenningstechnologie wil wereldwijd doorbreken

Softwareontwikkelaar 20Face werkt met algoritmen die goed in staat zijn deels bedekte, slecht verlichte of vanuit een vreemde hoek gefotografeerde gezichten te herkennen. Met een investering vanuit het Security of Things Fund van Value Creation Capital en Oost NL, via het Innovatiefonds Twente, waaruit Regio Twente ook mee investeert, kan 20Face doorgroeien en de gezichtherkenningstechnologie en -software verder ontwikkelen.

value creation oost nl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het Enschedese 20Face, een spin-off van de Universiteit Twente, ontwikkelde haar eigen gezichtsherkenningstechnologie platform en -software voor persoonsidentificatie. De essentie van de 20Face technologie is ontleend aan algoritmen uit de kunstmatige intelligentie; een glimp van een gezicht is voldoende om iemand te herkennen. De software herkent het gezicht zelfs na vermomming. Doordat het systeem de zogeheten gezichtsvectoren versleuteld opslaat, beslist de gebruiker wat er met de informatie gebeurt. De technologie is extreem "lichtgewicht", waardoor het geschikt is om het in kleine apparaten te embedden en het te schalen naar een groot aantal videostreams. Het doel van 20Face is om het eerste wereldwijde visuele gezichtsherkenningsplatform te ontwikkelen dat privacybestendig, gebruikersgestuurd en uiteindelijk beveiligd is. Deze technologie zal een sleutelrol spelen in de hospitality, ticketing en gezondheidszorg tot beveiliging, bewaking en cyberbeveiliging.

Investeren in een veilige samenleving

Hans d'Hollosy, Chief Operating Officer bij 20face over de investering: ‘’We zijn gescout als een van de koplopers in biometrische herkenning door verschillende grote multinationals. We hebben nu de financiering en het netwerk om een goede organisatie op te bouwen en tegemoet te komen aan de wereldwijde klantbehoeften en om te blijven investeren in R&D om een voorloper op ons vakgebied te blijven."
De financiering van 20Face past goed binnen de focus van het Security of Things Fund, omdat de technologie zich richt op veiligheid en beveiliging. In dit aandachtsgebied is snelle dataverwerking belangrijk, in het bijzonder voor persoonsidentificatie en authenticatie.

 

Pieter Rhemrev, business unit manager Capital bij Oost NL is trots dat Oost NL investeert in een bedrijf met haar oorsprong in het innovatieve ecosysteem van Twente: “Snelle persoonsidentificatie zonder in te leveren op een hoge mate van beveiliging van persoonsgegevens is een belangrijk maatschappelijk thema. 20Face heeft hiervoor een innovatieve en veelbelovende oplossing.”

Jos Bourgonje, Managing Partner bij Value Creation Capital licht de investering toe: "20Face maakt gevoelige, veilige, snelle en efficiënte gezichtsherkenning mogelijk op basis van uitgebreid onderzoek en AI-algoritmen voor zeer schaalbare toepassingen. We zien 20Face als een innovatief en uniek bedrijf dat een significante bijdrage kan leveren ter realisatie van betreffende marktkansen.“