Werkbezoek EU-ambassadeur: “Laten we elkaar op de hoogte houden en helpen”

Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel, en lokale bestuurders, ontvingen in februari Robert de Groot, de Nederlandse ambassadeur bij de Europese Unie, voor een werkbezoek.
De Groot is oog, oor en mond van het Nederlandse kabinet in Brussel. Hij runt de Permanente Vertegenwoordiging (PV), waarin alle Nederlandse ministeries zijn vertegenwoordigd. Ons kantoor in Brussel onderhoudt frequent contact met de PV.

Heidema en De Groot doorkruisten de provincie Overijssel om Europese onderwerpen en subsidies te bespreken. Gedeputeerde Annemieke Traag en Christoph Almering (EUREGIO) vergezelden hen. Het werkbezoek startte bij Scania in Zwolle. Hier bevindt zich de grootste assemblagefabriek van Scania met 2.200 werknemers. In aanwezigheid van burgemeester Meijer en wethouder De Heer van Zwolle werd onder meer gediscussieerd over de prominente rol van de dieselmotor in het goederenvervoer, de effecten van de Brexit en ambities van CO2 neutraliteit. Tijdens een bezoek aan de fabriek lichtte directeur Grasmeijer toe waarom Scania zich in 1964 in Zwolle vestigde: ‘de centrale ligging in de Europese interne markt, beschikbaarheid van grond en goede arbeidskrachten’.

In de touringbus naar Twente waren er presentaties van de Regio Zwolle (Polymer Science Park) en wethouder Schuttenbeld van Zwolle over de Cleantech Regio (aardgasvrije woningen). In het XL Business Park in Almelo werd gesproken over het belang van de Europese TEN-T transportcorridor Rotterdam-Twente-Berlijn-Warschau-Balticum. Wethouders Maathuis (Almelo) en Gerrits (Hengelo) gaven presentaties. Daarna werd in Almelo het logistieke centrum van de Belgische Heylen Group bezocht, waar onder meer al het speelgoed van een Chinese fabrikant voor de Europese markt wordt opgeslagen en gedistribueerd. Directeur Loohuis vatte samen waarom Heylen gekozen heeft voor Twente: goede locatie en beschikbare bouwgrond, beschikbaarheid van arbeidskrachten, multimodaal vervoer (weg, spoor en water), strategisch gelegen aan de TEN-T corridor.

Op de Twente Technology Base werd het gezelschap ontvangen voor de lunch door wethouder Eerenberg van Enschede. Hij lichtte de gebiedsontwikkeling van het vliegveldterrein toe.

De Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU in Brussel was twee keer gastlocatie voor symposia over drones georganiseerd door Twente, Enschede en de provincie Overijssel. Op basis van die symposia kon ambassadeur De Groot de praktijk in duiken bij Space53. Dit heeft het innovatieproces en het te land, ter zee en in de lucht testen van onbemande systemen, zoals drones, als missie.

Tijdens het bezoek aan AELS, dat vliegtuigen demonteert en motoren en onderdelen hergebruikt, lag de focus op Europese regelgeving over invoerrechten, afvalstoffentransport en accijnzen op kerosine. Directeur Van Heerden gaf uitleg te midden van stapels vliegtuigonderdelen en romponderdelen, die gerecycled worden en over de hele wereld verhandeld.

Het bezoek eindigde in Enschede met het project PREpare. Het gaat om grensoverschrijdend ambulancevervoer en rampenbestrijding in een samenwerkingsproject tussen de Duitse grensstreek, Twente en de Achterhoek. Het project leidt tot succesvolle resultaten. Zo vermindert bijvoorbeeld de maximale aanrijtijd van ambulances in bepaalde situaties van 30 naar 5 minuten. Een bevlogen team van projectmanager Oetema, een Duitse ambulancier en een Nederlandse arts, gaven inzicht in de grensoverschrijdende wereld van ambulances en reddingshelikopters. Burgemeester Nauta van Hof van Twente plaatste het project in een breder kader: de belangrijke rol van grensoverschrijdende projecten met Duitsland (Interreg A). ‘Voor onze regio is dit Europese programma essentieel om te continueren na 2020’, aldus Nauta.

Ambassadeur De Groot en zijn team keken terug op een geslaagd werkbezoek, waar projecten op de werkvloer werden gecombineerd met lobbyboodschappen over beleid en subsidieprogramma’s. De Groot was ‘onder de indruk van de ondernemers- en mkb-cultuur in Overijssel. Laten we elkaar op de hoogte houden en helpen’.

Ambassadeur de Groot in gesprek met wethouder Gerrits.