Uitnodiging lezing Karien Stronks - “Morgen iedereen gezond weer op in Twente”

“Morgen iedereen gezond weer op in Twente”

Dat wensen we de inwoners van Twente, van heel Overijssel overigens, toe. Maar helaas blijkt dat niet voor iedereen even gemakkelijk te realiseren. Iedereen is wel eens ziek, en blijft liever een dagje liggen. En ziektes die je langer aan het bed gekluisterd houden, horen helaas ook bij het leven. Je kan pech hebben. Maar sommige delen van de bevolking lijken meer ‘pech’ te hebben dan anderen. Mensen met een lager inkomen en lager opleidingsniveau hebben een significant kortere en minder gezonde levensduur dan anderen. Ook in Twente. En ondanks vele jaren inspanningen om hier iets aan te doen blijven deze sociaal-economische gezondheidsverschillen hardnekkig groot.

Eerdere inspanningen zijn vermoedelijk onvoldoende effectief geweest omdat ze inzoomden op specifieke elementen van het probleem, bijvoorbeeld gebrek aan kennis, of verslaving aan sigaretten. Volksgezondheidsexperts komen meer en meer tot het inzicht dat die elementen in een groter geheel (‘bigger picture’) geplaatst moeten worden, willen we er in slagen gezondheidsverschillen te verkleinen.
Voor Professor dr. Karien Stronks, hoogleraar Public Health van de Universiteit Amsterdam, en partner van het Institute of Advanced Studies in Amsterdam is die conclusie niet alleen de basis voor haar onderzoek. Het geeft ook nieuwe inzichten voor een effectiever gezondheidsbeleid.

Wat kunnen we van haar leren voor de aanpak van gezondheidsverschillen in Twente. Dat is de vraag die centraal staat in deze bijeenkomst georganiseerd door de GGD Twente, Kennispunt Twente en het Trendbureau Overijssel, in het kader van de Wijzen in het Oosten lezingen reeks.

de wijzen in het OostenLaura Höfte, projectleider “Supporter van elkaar” en Marieke Arends, projectleider “Gezonde Toekomst Dichterbij”, zullen hun ervaringen in Twente delen.
En samen met hen, en alle aanwezigen zullen we kijken hoe ver we kunnen komen in het verbinden van de wetenschappen en de Twentse praktijk.

Donderdag 6 februari 2020 // 15.30 - 17.30 uur // Stadhuis Gemeente Almelo

MELD U AAN VOOR DE LEZING

 

 

 

 

Prof. dr. Karien Stronks

Prof. dr. Karien Stronks is hoogleraar public health aan het Amsterdam UMC, locatie AMC,
en vice voorzitter van de Amsterdam UMC divisie Eerstelijnszorg, Public Health & Methodologie.

Karien Stronks wijzen uit het Oosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na haar studies Beleid en Management Gezondheidszorg en Politicologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam promoveerde Stronks in 1997 aan dezelfde universiteit. Haar proefschrift ging over de vraag hoe het kan dat mensen uit de lagere sociaaleconomische klassen ongezonder zijn dan die uit hogere. Haar huidige onderzoek richt zich op de invloed van maatschappelijke factoren als sociaal-economische status en etnische herkomst op gezondheid, en op strategieën om de gezondheid van mensen in lagere sociaal-economische groepen en etnische minderheidsgroepen te verbeteren.

 

Praktische informatie en locatie

De lezing is op donderdag 6 feburari 2020. Vanaf 15:00 bent u van harte welkom.
Van 15.30 tot 17.30 uur is de lezing. Aansluitend is er tijd voor discussie en een borrel van 17.30 tot 18.30 uur.

De lezing wordt gehouden in het gemeentehuis van Almelo. (Haven Zuidzijde 30, 7607 EW Almelo, op loopafstand van het station).

 

Deze lezing kwam tot stand in samenwerking met GGD Twente en Kennispunt Twente