• Een nieuw tijdperk van samenwerken

    Het samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten gaat verder onder de naam SamenTwente. Lees meer via...

    Lees meer...

Noodverordening Twentse gemeenten (26 maart 2020) vanwege corona-virus

De Nederlandse regering heeft maandag 23 maart 2020 nieuwe en strengere maatregelen afgekondigd om de verspreiding van het corona-virus tegen te gaan. In Twente zijn daarom een aantal maatregelen aangescherpt in de noodverordening. Deze maatregelen gelden voor de gemeenten Almelo, Borne, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden.

Het belangrijkste uitgangspunt

We willen vermijden dat er een toestroom ontstaat van grote groepen mensen die te dicht op elkaar staan. Zo willen we verdere verspreiding van het coronavirus tegengaan en voorkomen dat meer mensen gebruik moeten gaan maken van de zorg in Twente (ziekenhuizen, huisartsen).

Blijf thuis!

Daarom is de belangrijkste boodschap: Blijf zoveel mogelijk thuis. Ga alleen naar buiten voor werk wanneer je niet thuis kunt werken, voor boodschappen, of om voor anderen te zorgen. Een frisse neus halen kan, maar doe dit niet in een groep. Houd altijd (minimaal) 1,5 meter afstand.

  • De complete tekst van de noodverordening vind je hier.
  • Een verkorte versie vind je hier

Verspreiding virus remmen

Door de maatregelen hopen we de verspreiding van het virus te remmen. En hopen we te voorkomen dat veel mensen tegelijk ziek worden en een beroep doen op onze ziekenhuizen en zorginstellingen.
Als mensen zich niet aan deze maatregelen houden, maakt de noodverordening optreden tegen overtreders mogelijk. Zo kunnen boetes worden afgegeven aan groepen van drie of meer mensen. die niet de 1,5 meter afstand in acht nemen.

Het kabinet heeft al veel maatregelen afgekondigd. De wettelijke uitvoering daarvan wordt geregeld in noodverordeningen. Deze worden vastgesteld door de voorzitters van de Veiligheidsregio’s.
De kabinetsmaatregelen veranderen regelmatig. Dat betekent dat er steeds nieuwe noodverordeningen moeten worden gemaakt. De meest recente is vastgesteld op donderdag 26 maart. De officiële noodverordening van de Veiligheidsregio Twente is na te lezen op de website van Veiligheidsregio Twente

Meer informatie over de landelijke maatregelen is ook te vinden op Rijksoverheid.nl