• Een nieuw tijdperk van samenwerken

    Het samenwerkingsverband van de 14 Twentse gemeenten gaat verder onder de naam SamenTwente. Lees meer via...

    Lees meer...

Bezoek Brussel 2019

Brussel Programma 2019 - Europese Week van Regio’s en Steden

Twente naar Brussel

51758300 l SMALL

Elk jaar wordt in Brussel de Europese Week van Regio’s en Steden (EWRC) georganiseerd. Tijdens dit evenement presenteren regio’s, bedrijven en universiteiten uit heel Europa zich aan gemiddeld 6000 bezoekers. Er is een groot aantal workshops, debatten en netwerkactiviteiten met uiteenlopende thema’s. De EWRC biedt daarmee een uitgelezen kans om nader kennis te maken met Europa en te ontdekken welke mogelijkheden Europese samenwerking biedt. Ook is dit dé plek om nieuwe contacten te leggen. De EWRC is een initiatief van het Comité van de Regio’s, de Europese Commissie en de regionale vertegenwoordigingen in Brussel.

Al jaren organiseert Regio Twente een reis naar de EWRC in Brussel.

Twents programma

Samen met Regio Achterhoek en Cleantech Regio organiseert Regio Twente een workshop over circulaire landbouw. Tijdens deze workshop wordt in gesprek gegaan over de veelheid aan initiatieven in Oost-Nederland om de landbouw duurzaam en circulair te maken, en hoe Brussel een helpende hand kan bieden om deze initiatieven succesvol te laten zijn.
Daarnaast organiseert Twente samen met Cleantech Regio en ACR+ een workshop over circulaire innovaties met huishoudelijk afval, waar met Brusselse gasten in gesprek wordt gegaan over innovaties voor textiel en organisch afval.

De EUREGIO organiseert samen met verschillende deelgebieden, waaronder regio Twente, een workshop over grensoverschrijdende samenwerking en het opheffen van grensbelemmeringen. In Nederland-Duitse samenstelling wordt met vertegenwoordigers van de Europese Commissie en het Europees Parlement in gesprek gegaan over betere grensoverschrijdende samenwerking.

Ook staat er een workshop op het programma over mobiliteit, waar met een adembenemend uitzicht op het Autoworld museum issues op het gebied van grensoverschrijdend verkeer, goederenvervoer en logistiek en smart mobility besproken worden.
Verder zal lector Smart Functional Materials Saxion, Jan Mahy, een EURegion Talk verzorgen over circulaire textielinzameling.
Tot slot profileert Oost-Nederland zich dit jaar rond het thema Energy storage and management solutions, tijdens een speciaal side event. Maar liefst acht innovatieve bedrijven uit verschillende regio’s in Oost-Nederland, waaronder SoundEnergy uit Twente, gaan in Brussel een roadshow geven.

Reader

De EWRC is een uitgelezen gelegenheid om Europa te laten zien wat we als Oost-Nederland te bieden hebben. Naast het Twents programma organiseren ook partners uit Oost-Nederland verschillende events.
In deze reader is een volledig overzicht met alle activiteiten terug te vinden. De reader bevat ook andere lezenswaardige achtergrondinformatie.

Lees ook de Nieuwsbrief 'Brussel Dichtbij'.